Mestské Lesy Poprad

Turistický sprievodca po mestských lesoch

Turistické trasy a náučné chodníky, vyhliadky aj malá roklina, archeologické nálezisko, krížová cesta, odpočívadlá s ohniskom, chov muflónov a diviakov. Toto všetko a ešte viac nájdete v lesoch mesta Poprad, ktoré sú blízko a ponúkajú skutočný relax a zážitok v prírode. Turista, cyklista, alebo rodiny s deťmi, každý si môže vychutnať pobyt v prírode mestských lesov

Náučný chodník Kvetnica

Náučný chodník Kvetnica je zameraný hlavne na prezentáciu  lesných vegetačných stupňov Slovenska na malom území Mestských lesov Poprad, historickej lokality Zámčisko a Národne prírodnej rezervácie Hranovnícka dubina.  Trasa náučného chodníka je okružná, s 9 náučnými zastávkami a s informačnými panelmi. Chodník sa začína v  Lesoparku Kvetnica a prechádza lokalitami Zámčisko, Horáreň, Hranovnícka dubina,  Vysová, Zverník Kvetnica, Pod Krížová. Na chodník sa môžete dostať z troch východiskových bodov – Kvetnica, Vysová, Podstráň. Prevýšenie vo východnej časti na Zámčisko je 300 m, v západnej časti na Krížovú 400 m. Dĺžka chodníka je 13,6 km a prejdete ho za 3 hod. 45 min. Vstupy na trase sú ľahko a rýchlo dostupné k zastávkam MHD.

 
naucny-chodnik

naucny-chodnik

naucny-chodnik-21.jpg

naucny-chodnik-21.jpg

naucny-chodnik-31.jpg

naucny-chodnik-31.jpg

Okruh zdravia

Okruh zdravia je označený žltou značkou v tvare kruhu, ktorý začína v Kvetnickom lesoparku. Okruh je dlhý 4,8 km a prejdete ho za 1 hodinu a 15 minút. V údolnej časti nad bývalým Liečebným ústavom Kvetnica Vás cesta povedie zmiešanými prevažne jedľovými lesmi s bukom, jaseňom a smrekom k altánku a studničke, odkiaľ sa vyjde na lokalitu Pod Krížová. Od tohto miesta prejdete vrcholovým chodníkom na ráczestie, od ktorého  chodník prechádza dubovými lesmi až na vyhliadku. Z tohto miesta je krásny výhľad na časť Slovenského raja, Kráľohoľskú časť Nízkych Tatier a na Hornádsku kotlinu. Z vyhliadky sa okolo Horárne dostanete späť do Lesoparku na Kvetnici.

 
Pohľad z vyhliadky

Pohľad z vyhliadky

okruh-zdravia-21.jpg

okruh-zdravia-21.jpg

Panoráma z vyhliadky

Panoráma z vyhliadky

Zámčisko

Zelená turistická značka Vás povedie trasou od Železničnej stanici Poprad cez sídlisko Juh, Gánovce, Kvetnicu a končí na kóte Zámčisko. Trasa je dlhá 9,5 km a prejdete ju za 2 hod. 30 min.

 
Cestou na Zámčisko

Cestou na Zámčisko

Chodník na Zámčisko

Chodník na Zámčisko

Výhľad na Poprad a Vysoké Tatry

Výhľad na Poprad a Vysoké Tatry